Att köpa osett – Hur går det till i praktiken?

Oftast börjar det med att du som eventuell kund har sett en annons på en häst du gillar eller kanske ännu oftare att du har hört av dig till mig och berättat vad du söker och jag har då återkontaktat dig när jag har hittat/fått in en häst som verkar passa på din beskrivning. Efter det börjar frågorna, antingen skriftligt eller via telefon. Jag försöker besvara alla frågor och försöker att ge dig en ärlig bild på hästen i fråga. Jag försöker att ta kort ur alla vinklar, kort på stammen, filma alla gångarter och löshoppning (om så önskas) och är hästen riden så filmas givetvis även ridningen. Det är även viktigt för mig att jag känner mig säker på att hästen kommer att få det bra och att du som köpare kommer att passa ihop med hästen (tex att du har unghästvana eller kunniga människor i din närhet om du vill köpa en unghäst). Letar man efter en lugn häst att rida på i skogen så är det inte viktigt att den har superfin stam och löshoppar hus, då är det viktigt att den är riden mycket uteriden medans det kanske är tvärtom om man är ute efter en ung talang som man hoppas kunna få upp i de högsta klasserna i framtiden.

När du känner att du har fått svar på alla dina frågor och sett så mycket som möjligt via datorn av hästen så är det ju dags att bestämma sig. Jag är som sagt villig på att lägga ner mycket tid på att besvara frågor och skicka filmer och bilder, men jag är ju tyvärr också  ofta med om att folk frågar och frågar, att jag lägger ner extremt mycket tid och sen helt plötsligt hoppar man av och aldrig mer hör av sig.

Om du har bestämt dig för att köpa hästen så är ju nästa steg besiktning.
Är hästen redan röntgad så kan jag maila bilderna till din veterinär. För både din och min skull är det lika bra att din veterinär också har fått bedömma bilderna för att undvika framtida problem eller missuppfattningar. Vill man komplettera med bilder ur andra vilklar eller liknande så går detta givetvis att ordna. (Är hästen aldrig röntgad men du vill ha den röntgad så uppger du vilka bilder du vill ha tagna sen fixar jag röntgen efter dina önskemål.) En gårdsbesikning görs alltid (Samma som i Sverige; böjprov, longering etc), efter att besiktningen är klar får jag en rapport på engelska, med detta intyg försäkrar både du och jag oss om att hästen var frisk när den stod i Holland och du kan använda samma rapport till att försäkra din häst i ett svenskt försäkringsbolag innan den transporteras. När hästen friskförklarats och din veterinär har tagit del av bilderna så kan jag boka transport, oftast kan hästen transporteras ända hem till din adress, oftast kan hästen åka veckan efter bokning.

Efter besiktningen skriver jag ett kontrakt. Här står relativt vanliga saker för att skydda både säljare och köpare. Tex: Att jag som säljare garanterar att hästen är frisk, att den är lämpad som ridhäst och att det inte är mitt ansvar om hästen skulle bli skadad under transporten. Att du som säljare ska sätta över pengarna innan en viss datum och att hästen denna  dagen övergår i din ägo. Kontraktet skrivs ut, skrivs under (av köparen), scannas in, skrivs ut igen, skrivs under (av säljaren) och scannas in igen.

Jag ser till att hästen har fått ordentligt med mat och vatten innan den lastas, transportören ser till att den mår bra under färden och när den kommer fram så är det ju viktigt att du som köpare ser till att den får tillgång till mat och vatten och att den verkar må bra. Oftast kan de ju vara lite stressade direkt efter ankomst men detta brukar lägga sig relativt fort när de får mat och träffar sina nya kompisar.